"Met een burn-out heb je alle tijd".

Veel mensen die te lang niet goed aan zichzelf hebben gedacht, krijgen deze opmerking wel eens te horen:

"Hoezo ben je druk? Hoezo heb je geen tijd? Je zit toch thuis? Je hebt nu toch alle tijd van de wereld?".

Heel vervelend én pijnlijk, want dit geeft aan dat mensen je niet begrijpen.

Je bent toch niet voor je lol thuis!?

De tijd die je thuis bent, heb je nodig om te herstellen, opnieuw je grenzen leren kennen, leren voelen en bewust worden van wat iets of iemand met jou doet. Daar ben je niet alleen hartstikke druk mee, het kost je ook enorm veel energie. En precies dát heb je niet tijdens een burn-out, want naast je herstel heb je ook nog je dagelijkse taken, zoals boodschappen doen, het huishouden en misschien de zorg voor je kinderen. Hoe simpel en vanzelfsprekend deze taken klinken, toch vreten ze energie.

Een burn-out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest ontstaan door vaak jarenlange roofbouw op je lichaam. Een burn-out wordt ook wel een energiestoornis genoemd en ontstaat wanneer je ondanks de aanhoudende stress en spanningsklachten geen hersteltijd neemt maar juist een tandje bijschakelt en stug door blijft gaan. Totdat het lichaam doet, waar je mind al die tijd niet toe in staat was. Jou letterlijk stilzetten.

Vaak gaat dit proces gepaard met het gevoel te falen of zwak te zijn, terwijl niets minder waar is. Je bent juist ongelooflijk sterk geweest door het zo lang vol te houden én het zo ver te laten komen dat jouw lichaam moest ingrijpen.

Als je in een burn-out terechtkomt, ga je opnieuw het gevecht aan. Je bent in gevecht met jezelf en met de situatie die je niet kunt accepteren. Zomaar toegeven aan alles wat je overkomt? Zomaar accepteren dat je lichaam niet meer wil? Het verdriet, de frustratie en boosheid die naar boven komen, toelaten? Een deel van jou wil dat niet en weet ook helemaal niet hoe dat moet, want je hebt altijd alles zo mooi weggestopt.

Stilstaan, rust nemen is keihard werken! De behoefte om alleen te willen zijn en alles en iedereen op pauze te willen zetten, kan dan juist heel groot zijn. Alle energie is nodig voor jouw herstel. Alleen met voldoende rust en leren luisteren naar je lichaam, kun je jouw leven weer gaan overzien en komen er vanzelf oplossingen. Dus gun jezelf deze ruimte. En tijd!

Kun je daarbij een beetje hulp gebruiken...ik ben er graag voor je!Veel mensen die te lang niet goed aan zichzelf hebben gedacht, krijgen deze opmerking wel eens te horen:
"Hoezo ben je druk? Hoezo heb je geen tijd? Je zit toch thuis? Je hebt nu toch alle tijd van de wereld?".
Heel vervelend én pijnlijk, want dit geeft aan dat mensen je niet begrijpen.
Je bent toch niet voor je lol thuis!?