Mindful Yin Yoga is een vorm van yoga waar we gebruik maken van de elementen uit de Yin Yoga en Mindfulness.
Het is een rustige, toegankelijke en meditatieve yogavorm die het lichaam ruimte geeft in de breedste zin van het woord.
Niet alleen het bindweefsel, maar ook het lichaamsveld met mentale en emotionele lagen wordt in beweging gezet.

Yin Yoga
Yin Yoga richt zich op het versterken, versoepelen en mobiliseren van het dieper gelegen bindweefsel, ligamenten en gewrichten. Bindweefsel speelt een grote rol bij hoe lekker je in je vel zit. Daarbij stimuleert het de meridianen en de functies van de organen. Bij Yin Yoga hoeft er niet iets actiefs gedaan te worden om in een houding te komen. Juist door de spieren te ontspannen, je helemaal over te geven aan de houding en de zwaartekracht haar werk te laten doen, ontstaat er een gevoel van ruimte, zowel in het lichaam als in het hoofd.

Doordat de houdingen wat langer worden aangehouden, wat als intens wordt ervaren, leer je te ontspannen in de houding. Dit heeft zijdelings effect op het dagelijks leven, waarbij je mentaal veerkrachtiger wordt en stress verminderd.

Yin Yoga is voor iedereen geschikt, ook wanneer je een blessure hebt. Met Yin Yoga richt je je aandacht op de ontspanning van de spieren, waarbij je het dieper gelegen bindweefsel oprekt en stimuleert. Dit herstelt de vochthuishouding van je lichaam, waardoor gewrichten worden versoepelt, het kraakbeen herstelt en het proces van veroudering vertraagt. De les wordt aangeboden op elke niveau door houdingen al dan niet uitdagender te maken en de juiste ondersteuning te bieden bij blessures.

Mindfulness
Bij Mindfulness gaat het onder andere om opmerkzaamheid en bewustzijn ontwikkelen en daarbij het verkennen van je grenzen, waar die grenzen ook liggen. Je bent bewust bezig met je eigen proces. Door middel van ademoefeningen, lig-of zitmediaties én door het langer aanhouden van een yin houding, die vrijwel allemaal zittend of liggend worden uitgevoerd, is er ruimte om naar binnen te keren. Je traint hiermee om bewust aandacht te geven aan het moment en te onderzoeken wat zich in jou afspeelt op dat moment. Je leert als het ware een milde, vriendelijke aandacht te geven aan zowel het prettige als het minder prettige wat zich in jou afspeelt. Je kunt de sensaties van het lichaam, jouw gevoelens en gedachten observeren, waardoor je tot rust komt en meer aanwezig bent in het moment. Mindfulness vormt dan ook een duidelijke rode draad door de yin lessen heen, vandaar de naam Mindful Yin Yoga.


Mindful Yin Yoga
Eén van de mooiste effecten van Mindful Yin Yoga is de innerlijke stilte die het je kan brengen. Meer in je lijf komen, heerlijk ontspannen, balans vinden, bewustzijn vergroten of het verhelpen van fysieke, emotionele of mentale klachten: Mindful Yin Yoga ondersteunt hierin. Door geregeld deze vorm van yoga te beoefenen leer je je grenzen voelen, te accepteren en naar verloop van tijd te verleggen. Ook leert het je meer vertrouwen te krijgen in je lichaam in het geval van (herstellen van) ziekte. Het gaat er in yoga niet om hoe soepel of lenig je bent, maar om zowel lichamelijk als geestelijk jouw eigen grenzen te verkennen, herkennen, maar vooral ook erkennen en daar naar te luisteren. Zonder oordeel.

Mindful Yin Yoga wordt in overzichtelijke en vaste groepen van maximaal 9 deelnemers aangeboden, waarin persoonlijke aandacht, een informele sfeer en veiligheid binnen de groep voorop staat. Een les duurt 75 minuten.

"We don't use the body to get into the pose, we use the pose to get into the body".
-Bernie Clark, grondlegger Yin Yoga-

 
 

Waar en wanneer

De Mindful Yin Yoga wordt momenteel driemaal per week aangeboden op maandagavond om 19.00-20.15 uur en om 20.30-21.45 uur en op woensdagavond van 20.00-21.15 uur.
Locatie: in de sfeervolle Mongoolse Yurt van psychologenpraktijk Guusta Zuurbier aan de Damshoekweg 2 in Olst/Den Nul (net buiten Wijhe).

Materialen
Materialen als matten, dekens, bolsters, meditatiekussens en oogmaskers zijn aanwezig. 

Investering
Deelname bedraagt 15 euro per les. De lessen duren 75 minuten. Na afloop staat er thee klaar voor de liefhebber.
Betalingen vinden plaats eens per kwartaal, voorafgaande aan de start van de nieuwe lessenreeks.
Tijdens vakanties zijn er geen lessen, deze worden dan uiteraard ook niet berekend.

Ziek of verhinderd
Ben je onverhoopt verhinderd, dan kan de gemiste les in hetzelfde kwartaal ingehaald worden in een andere groep, indien daar een plekje vrij is.
Er vindt geen restitutie van lesgeld plaats.
Bij ziekte of afwezigheid van de docent, wordt dit verrekend met het lesgeld in het volgende kwartaal.

Aan- of afmelden
Aanmelden kan door te mailen naar info@inmindbijmarloes.nl of klik op de knop START NU! voor het contactformulier.
Is er een matje voor jou vrij, dan is deze gegarandeerd elke week voor jou beschikbaar, voor zolang als jij wilt.
Jouw lidmaatschap wordt automatisch verlengt tot wederopzegging.
Opzeggen van het lidmaatschap kan tot een maand voor het nieuwe kwartaal ingaat.