Ons brein vergeet gebeurtenissen, maar ons lichaam weet alles...

Spanning (stress) wordt vaak als negatief bestempeld, terwijl spanning vaak noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan reflexen als vechten, vluchten of bevriezen. Ze vergroten onze overlevingskansen. Eenmaal in veiligheid is die overlevingsspanning niet meer nodig en kan losgelaten worden. Het lichaam keert dan weer terug in een ontspannen staat van zijn.

Als we kijken naar het dierenrijk, zien wij dat dieren instinctief deze spanningen releasen na een traumatische ervaring. Zo trillen en schudden vogels even goed met hun vleugels en zie je bij paarden, katten en honden dat ze heftig in de flanken gaan trillen. Het lichaam kan zo spanning loslaten.

Mensen hebben ook zo'n ontladingsmechanisme. Denk bijvoorbeeld aan een moment dat je met je auto net kon ontsnappen aan een ernstig ongeluk. Wanneer je dan veilig met je auto aan de kant van de weg staat en uitstapt, begint je lichaam te trillen en shaken. Helaas is deze naturlijke reactie en ontlading van een heftige gebeurtenis bij mensen niet altijd vanzelfsprekend. Trillen van spieren wordt als vreemd gezien of geassocieerd met het tonen van zwakte en/of angst; trillen van angst of woede, trillende benen van schrik of trillen na zware inspanning. In plaats van het ontladen toe te laten, blijven we zo ongemerkt spanning met ons meedragen en zelfs opbouwen.

We zijn geneigd om deze gebeurtenissen zo snel mogelijk te vergeten, maar ons lichaam vergeet niet. Het lichaam houdt zich vast aan feiten. Ons lichaam omvat namelijk meer dan een volledige herinnering aan de dingen die we ooit hebben meegemaakt. Dit kan leiden tot chronische spanning, waarbij lichaam en geest in een staat van alertheid blijven. Soms kan dit tot trauma leiden.

Met BRTT® (Body Remembers Trauma Therapy) en TRB® (Trauma Releasing Breathwork) maken we een diepe innerlijke reis. Een reis waarin we op zoektocht gaan in ons lichaamsgeheugen, op zoek naar opgeslagen spanning, energie en emoties die ver weggestopt zitten. Een reis die je in staat brengt om diep opgeslagen emoties, stress en traumapijnen ruimte te geven en op te lossen.

WAT IS NOU EIGENLIJK EEN TRAUMA?
Trauma kan ontstaan wanneer we willen vluchten of vechten maar nergens heen kunnen. De situatie is te groot, te snel en te heftig. Het lichaam komt dan in een verlamming terecht, ons zenuwstelsel raakt overweldigd en we kunnen onze lichamelijke insticten niet voltooien. Deze spanning slaan we vervolgens op in ons lichaam.

Veel voorkomende klachten door trauma's zijn onder andere: angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, overmatige alertheid of prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid, depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid of onmacht, krachtverlies in de spieren. Met Body Remembers Trauma Therapie ga je met een lichaamsgericht proces op een veilige, natuurlijke manier spanning ontladen. Het gaat om zowel loslaten van dagelijkse stress als diepe, chronische spanning. Met bepaalde oefeningen help ik je je natuurlijke mechanisme weer te herinneren om deze spanningen los te laten en het lichaam weer terug te brengen naar de oorspronkelijke, kalme, ontspannen en gebalanceerde staat van 'zijn'.

Body Remembers Trauma Therapy kan je helpen bij:

 • Trauma heling
 • Geboortetrauma
 • Depressie, burn-out en stress
 • Vermoeidheid en slaapproblemen
 • Verbetering van je relaties
 • Het losmaken en bevrijden van opgeslagen emoties.
 • Angsten en fobieën
 • (Complexe) PTSS
 • Verlichting chronische aandoeningen
 • Meer energie
 • Verminderen van piekeren
 • Hoofdpijn en migraine
 • Concentratieproblemen
 • Verbetering immuunsysteem
 • Eetverstoord gedrag / Eetstoornis ervaart

Trauma Release Breathwork (TRB®) is een krachtige en natuurlijke ademtherapie die is ontworpen om door de vele lagen van lichaamspantsering heen te breken en zo mentale, emotionele en fysiologische spanning los te laten uit lichaam, geest en zenuwstelsel. Je adem laat zien hoe je in het leven staat. Je adem is een grote energiebron en je energiestroom wordt voornamelijk bepaald door de manier waarop je ademt. Het losmaken van de volle kracht van je gevoel, leer je door opnieuw in contact te komen met je adem en deze bewust in te zetten of te gebruiken.
Let maar eens op je adem wanneer je erg verdrietig bent, maar je best doet om niet te huilen. Je gaat dan je adem inhouden, maakt hem heel ondiep en houdt het bewegen van vooral het bovenste deel van je borstkas tegen. Je zult ook je lippen stijf op elkaar houden, waardoor je de luchtstroom van iedere uiting van verdriet afsnijdt, hoewel anderen wellicht je kin zien trillen.
Gevoelens bestaan uit energie en energie stroomt door middel van je adem. Als je overstroomd wordt door gevoelens die je niet wilt ervaren, kun je het gevoel tegenhouden, door de energiestroom tegen te houden – door je adem tegen te houden.
Met Trauma Releasing Breathwork leer je weer vol, diep en in een flow te ademen. Onder veilige begeleiding nodig ik je uit om laag voor laag oude pijnen en geblokkeerde energie los te laten. Het vraagt om moed, vertrouwen en doorzettingsvermogen om door alles heen te ademen wat naar de oppervlakte komt.
Met TRB® leer je de meest effecitieve therapeutische ademtechnieken die je altijd en overal kunt inzetten om emotionele blokkades te neutraliseren, je zenuwen te kalmeren en je in staat stellen krachtig en vol energie door het leven te bewegen.
Uit ervaring blijkt dat deelnemers meer rust, balans en een diep vertrouwen vinden op hun levenspad.
Trauma Release Breathwork is onderdeel van Body Remembers Trauma Therapie (BRTT®).

Uitsluitend praat-therapie volgen om je trauma te verwerken, is niet effectief. Sterker nog: door er uitsluitend, continu over te praten komt het trauma steeds vaster te zitten in je lichaam. Je bereikt dus het tegenovergestelde van wat je doel is. Door fysiek en emotioneel volledig in contact te komen met de stress of het trauma, kun je het trauma aanpakken bij de bron. Daar waar het begon. De NIET-afgemaakt instinctieve beweging én ademhaling kan alsnóg voltooid worden, waardoor het trauma, de stress, jouw lichaam kan loslaten.

Door de krachtige combinatie van BRTT® en TRB® ontstaat de mogelijkheid om zowel fysiologische spanningen, trauma en stress te releasen als ook opgeslagen emoties.

Met Body Remembers Trauma Therapy® (BRTT®) gaan we via het lichaam op zoek naar opgeslagen trauma in ons zenuwstelsel/nerve system en ontstaat de mogelijkheid om deze te ontladen, waarna wij hier met Trauma Release Breathwork® (TRB®) nog verder op in gaan en er nog meer ruimte komt om jezelf te ontdoen van opgeslagen spanning, emoties en trauma.

Tijdens het ademwerk ervaar je een combinatie en/of wisselwerking van gedachten, gevoelens, emoties en beleving. Ook kan het als een soort trance ervaren worden. Ademen brengt ons bij de kern van onze dieper liggende spanningen, trauma's, blokkades, patronen en gedachten.

Na een sessie voel je je:

 • Krachtiger
 • Meer ontspannen
 • Je rugzak is leger
 • Sterker in contact met jezelf
 • Minder last van oude emotie-pijnen
 • Beter in contact met jouw lichaam
 • Vermindering van onrust

Soms moet je gewoon een vrije val aandurven.... om er achter te komen dat je kan vliegen!

Trauma Release & Breathwork is een van de veiligste en meest directe en effectieve manieren om ons lichaam, geest, emoties en spiritualiteit te verkennen. 
Elk individu heeft zijn of haar eigen proces met bijbehorend tijdspad.
Boek een losse sessie BRTT® of TRB® of boek een helend combinatietraject BRTT® en TRB®.